[Cabinet Individual de Psihologie “Cercel Ileana” ]
Acasă » Articole » RELAXARE » RELAXARE

Secretul din spatele meditaţiei
Secretul din spatele meditaţiei

     Meditaţia a fost practicată din antichitate de către buddhişti, indieni, dar şi alte popoare orientale. Această practică a liniştirii minţii şi a pauzei de gândire nu a fost corect înţeleasă de către occidentali şi a fost percepută ca pe ceva foarte greu de atins. Acest mit nu este unul adevărat fiindcă, cu puţin exerciţiu poţi ajunge într-o stare meditativă foarte adâncă.

De curând, cercetătorii din domeniul medical şi ştiinţific au făcut studii asupra efectelor meditaţiei asupra organismului. Astfel, ei au descoperit beneficii impresionante asupra subiecţilor care au practicat cu regularitate meditaţia. Practica moştenită de la orientali contribuie la:

ü    stabilizarea presiunii arteriale

ü     atenuarea simptomelor  sindromului hiperactivităţii, ale deficitului de atenţie în cazul copiilor şi adolescenţilor

ü     îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare. 

Pe lângă beneficiile fizice, un om ce meditează învaţă să-şi utilizeze la maxim propriile potenţialităţi, să facă faţă mai uşor la provocările zilnice şi nu în ultimul rând să producă schimbări pozitive în viaţa lui şi a societăţii în care trăieşte. 

Ce este meditaţia?

A medita înseamnă a te concentra asupra clipei pe care o trăieşti, într-o manieră relaxantă şi lipsită de tensiuni, în care mintea se distanţează de haosul gândurilor.

A medita înseamnă a fi prezent şi atent la toate, dar fără a fi bombardat cu suprastructurile emoţionale care maschează deseori viziunea asupra realităţii.

Meditaţia este o observare constantă, lipsită de judecăţi din care derivă o mare deschidere mentală şi emoţională. În timpul meditaţiei mintea nu mai fuge, iar resursele creatoare şi intuitive pe care le posedăm cu toţii devin pe neaşteptate mai abundente şi disponibile.

 Cum să medităm?

Primii paşi constau în observarea şi controlarea propriilor emoţii şi gânduri, prin respiraţie şi mişcare lentă şi conştientă.

După ce se obţine o anumită familiaritate cu propriul corp şi cu propria minte, se va putea medita în orice moment sau situaţie (Vă rog frumos, nu la volan!).

De-a lungul timpul s-au dezvoltat foarte multe tehnici de meditaţie, unele mai complexe, altele mai simple. Descoperiţi-le şi alegeţi-o pe cea care vi se potriveşte cel mai bine!

Categorie: RELAXARE | Adăugat de: Ileana (2013-07-19)
Vizualizări: 103 | Tag-uri: cercetare, linistire, meditatie, imbunateste, clipa, minte, secretul, concentrare, relaxare | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: